Show simple item record

dc.contributor.advisorEspinoza Montes, Isac Fernando
dc.contributor.authorAliaga Balbín, Hélida
dc.date.accessioned2017-07-12T20:12:13Z
dc.date.available2017-07-12T20:12:13Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14138/969
dc.descriptionThe general objective of the thesis is to establish the relationship between the organization and the competitiveness of the productive chain of guinea pigs in Mantaro Valley to projected to national and international market, and propose strategies to strengthen the organization and competitiveness of the chain. The focus of research is quantitative, the kind of research is applied, the range is correlational. The design used is non experimental traverse correlation. To research a special list of guinea pig producers who are organized in 19 associations based on the information provided by the Ministry of Agriculture in Junín and the SEPAR group was developed. Stratified sampling was used to determine the sample of 211 producers. The techniques used were the content analysis and the survey. The survey was structured in two parts, the first to evaluate the organization of the productive chain with 34 questions and the second to evaluate competitiveness, through the map of competitiveness of the appropriate IDB with 100 questions, in eight areas: production, marketing, quality, strategic planning, human talent, environmental management, information systems as well as accounting and finance From the statistical treatment of the data, a high level of perception of the variable organization of productive chains is obtained, as well as a level of average competitiveness. With the test of Spearman rank coefficient 0.590, it shows that there is a direct relationship between media and the organization and competitiveness of the productive chain of guinea pigs in the Mantaro Valley to be projected to the national and international market. The analysis is complemented by external indicators based on the competitive diamond approach of Michael Porter and a profile is proposed to make the guinea pig a flagship product to break down barriers and enter the international market.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo general de la tesis es establecer la relación existente entre la organización y la competitividad de la cadena productiva de cuyes del Valle del Mantaro para proyectarse al mercado nacional e internacional y proponer estrategias para fortalecer la organización y la competitividad de la cadena. El enfoque de la investigación es cuantitativo, el tipo de investigación es aplicada, el alcance es correlacional. El diseño empleado es el no experimental, específicamente el transversal y correlacional. Para la investigación se elaboró un listado especial de los productores de cuyes que se encuentran organizados en 19 asociaciones según la información proporcionada por el Ministerio de Agricultura de Junín y por el grupo SEPAR. Se empleó el muestreo estratificado con el que se determinó la muestra de 211 productores. Las técnicas empleadas fueron el análisis de contenido y la encuesta. La encuesta fue estructurada en dos partes la primera para evaluar la organización de la cadena productiva con 34 preguntas y la segunda para evaluar la competitividad, a través del mapa de competitividad del BID adecuada con 100 preguntas, en ocho áreas: producción, comercialización, calidad, planeamiento estratégico, talento humano, gestión ambiental, sistemas de información, así como contabilidad y finanzas. Del tratamiento estadístico de los datos se obtiene un nivel de percepción alto de la variable organización de cadenas productivas, así mismo se obtiene un nivel de competitividad medio. Con la prueba del coeficiente de rangos de Spearman 0.590, se demuestra que existe una relación media y directa entre la organización y la competitividad de la cadena productiva de cuyes del Valle del Mantaro para ser proyectada al mercado nacional e internacional. El análisis es complementado con indicadores externos basados en el enfoque del diamante competitivo de Michael Porter y se propone un perfil para hacer del cuy un producto bandera para romper las barreras e ingresar al mercado internacional.es_ES
dc.description.uriTesises_ES
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Ricardo Palmaes_ES
dc.relationinfo:pe-repo/semantics/datasetes_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceUniversidad Ricardo Palma - URPes_ES
dc.subjectCompetitividades_ES
dc.subjectcadenas productivases_ES
dc.subjectcuyes_ES
dc.titleOrganización de la cadena productiva del cuy en el valle del Mantaro proyectado al mercado nacional e internacionales_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis
thesis.degree.disciplineDOCTORADO EN ADMINISTRACIÓN DE NEGOCIOS GLOBALESes_ES
thesis.degree.grantorUNIVERSIDAD RICARDO PALMA . ESCUELA DE POSGRADOes_ES
thesis.degree.levelMaestríaes_ES
thesis.degree.programDOCTORADOes_ES
thesis.degree.nameDOCTORA EN ADMINISTRACIÓN DE NEGOCIOS GLOBALESes_ES
dc.publisher.countryPEes_ES
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess