• español
    • English
  • Policies
  • English 
    • español
    • English
  • Login
View Item 
  •   We train human beings for a culture of peace
  • Pregrado
  • Facultad de Ciencias Biológicas
  • Medicina Veterinaria
  • View Item
  •   We train human beings for a culture of peace
  • Pregrado
  • Facultad de Ciencias Biológicas
  • Medicina Veterinaria
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

“Caracterización de la crianza porcina de traspatio en el distrito de San Antonio - Huarochiri"

Thumbnail
View/Open
Nario_mj.pdf (2.958Mb)
Date
2017
Author
Nario Lazo, María Joanna
Metadata
Show full item record
Abstract
La crianza de traspatio, generalmente es una crianza de autoconsumo, pero también algunos de estos animales son vendidos a intermediarios los cuales abastecen a mercados cerca de la localidad, también existe un porcentaje que es sacrificado clandestinamente y vendido para ser embutidos. El presente estudio se realizó en el distrito de San Antonio, provincia Huarochiri en el año 2017 con la finalidad de caracterizar la crianza porcina de traspatio. Se encuestó a 141 porcicultores, los cuales respondieron de manera voluntaria; dicha información fue almacenada en hojas Excel® y posteriormente procesada por el programa Infostat®. El 88% de los corrales visitados tenía los comederos sucios y el 89% tenía bebederos sucios. Muchos de los cuales utilizaban el comedero como bebedero y viceversa. El 43% de las marranas recibe su primer servicio entre los 7-8 meses, donde el 94% realiza monta natural. El destino final del cerdo en un 56% era tanto para venta como para autoconsumo. El 100% no posee servicio de desagüe ni poza de tratamiento de los purines, el agua que reciben es a través de cisterna. El 67% de los predios se encontraban cerca de un basural o restos de la propia crianza hecho que genera un ambiente contaminado para la crianza de porcinos. Los resultados del estudio muestran las principales deficiencias de la crianza porcina de traspatio, con dicha información se pueden desarrollar proyectos de mejora por parte del estado o entidades particulares. Backyard breeding pig is generally a breeding for autoconsumption but also some of these animals are sold to intermediaries wich supply markets near the locality, there is also a percentage that is sacrificed underground and sold to be inlaid. The present study has been made in San Antonio’s district, Huarochiri’s province on 2017 in order to characterize the backyard pig breeding. One hundred forty one pig breeders were surveyed, who voluntarily responded; this information was stored in Excel® sheets and later processed by the Infostat® program. The 88% had dirty feeders and the 89% had dirty drinkers. Most of them used the feeders as drinkers and vice versa. The 43% of the sows receive their first service between 7-8 months, where the 94% perfom natural mounts. The final destiny of the pig in 56% was both for sale and self-consumption. One hundred percent does not have a drainage service or treatment pond for slurry, the water that they receive is through cistern. The 67% of the properties were near a dump; this creates a contaminated environment for pig’s breeding. The results of the study show the main deficiency of backyard pig breeding, with this information improvement projects can be developed by the state or particular entities.
URI
https://hdl.handle.net/20.500.14138/1422
Collections
  • Medicina Veterinaria [55]

Av. Benavides 5440 - Santiago de Surco Lima 33 Perú | Apartado postal 1801 | ( 0511 ) 708 0000

correo: repositorioinstitucional@urp.edu.pe


 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Av. Benavides 5440 - Santiago de Surco Lima 33 Perú | Apartado postal 1801 | ( 0511 ) 708 0000

correo: repositorioinstitucional@urp.edu.pe